Het beschermen van kerkuilen wordt door de leden van Stichting Kerkuilenwerkgroep Achterhoek-Liemers op vrijwillige basis gedaan. Werkgroeplid en amateurfotograaf Ab Wisselink combineert het controleren van de kasten en het ringen van kerkuilen met zijn liefhebberij voor fotografie. De foto’s (klik met de muis erop voor een uitvergroting) op deze pagina zijn van zijn hand.



Kerkuilen zijn nachtvogels. Ze laten zich overdag niet vaak zien. De vorm van de kop en de kleuren van de veren maken van de kerkuil een fotogenieke vogel. Kerkuilen hebben heel goede ogen en oren. Ze zijn daarmee uitstekend toegerust om in het donker muizen te vangen. De haakjes van een kerkuilenveer maken het geruisloos vliegen mogelijk. Dat helpt de uil bij het vangen van prooien.



Door de vleugellengte te meten wordt de leeftijd van de pullen ingeschat. Bij een lengte van 155 millimeter hoort een leeftijd van 34 dagen. Door de jonge kerkuilen te wegen, zien we of ze goed op gewicht zijn. Met een speciale tang wordt voorzichtig een ring aangebracht. De gegevens van teruggemelde ringen worden gebruikt voor beschermingsmaatregelen.


